ПОЧЕЛА КАМПАЊА ЗА БЕЗБЈЕДНИЈЕ УЧЕШЋЕ ВОЗАЧА ТРАКТОРА У САОБРАЋАЈУ

ПОЧЕЛА КАМПАЊА ЗА БЕЗБЈЕДНИЈЕ УЧЕШЋЕ ВОЗАЧА ТРАКТОРА У САОБРАЋАЈУ

НОВИ ГРАД, 17. МАРТА /СРНА/ - У Републици Српској прошле године догодило се 60 саобраћајних незгода у којима су учествовали трактори, а смртно су страдала четири лица, рекао је начелник Управе полиције МУП-а Српске Далибор Иванић у Рудицама код Новог Града гдје је данас почела Републичка превентивна кампања посвећена возачима трактора и других пољопривредних машина.

Иванић је на предавању за ратаре из овог краја рекао да је протеклих година на путевима Српске, према евиденцији МУП-а, просјечно годишње евидентирано по 90 саобраћајних незгода у којима су учествовали трактори, са по шест погинулих.

Он је истакао да је МУП Републике Српске подршка институцијама безбједности саобраћаја на почетку кампање усмјерене на безбједност учешћа трактора у саобраћају.

 


 

"Као и претходних година, циљ је да се утиче на свијест учесника у саобраћају да дају свој допринос безбједном одвијању саобаћаја. Ово је вријеме кад су трактори више присутни у саобраћају због почетка сезоне пољопривредних радова и зато апелујем да дају свој допринос тако што ће возити технички исправан трактор и брзину прилагодити условима", рекао је Иванић.
Он је напоменуо да је важно да трактори имају исправне уређаје за освјетљавање, нарочито жуто ротационо свјетло, те да безбједно превозе лица и терет.
"И остали учесници у саобраћају треба да у овом периоду очекују веће присуство трактора у саобраћају, нарочито ујутро кад одлазе на њиве и предвече кад се враћају. Апелујем зато на додатни опрез с обзиром на то да се трактори спорије крећу и теже уочавају", рекао је Иванић.
Руководилац одсјека за возаче, путеве и возила у Агенцији за безбједност саобраћаја Никола Торбица рекао је да је кампања посвећена возачима трактора како би обратили пажњу на све безбједносне аспекте саобраћаја.
"Возачима се скреће пажња на употребу жутог ротационог свјетла, да када излазе на асфалт точкови буду чисти, да не износе блато на коловоз како не би угрозили друге учеснике. Возачима трактора који немају кабину скреће се пажња да увијек користе рамове", навео је Торбица.
Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Зоран Стевановић рекао је да ће превентивна кампања "Освјетлај образ домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом" трајати до 31. марта.
Стевановић је навео да је стручна служба Ауто-мото савеза одржала предавање возачима трактора који су добили жута ротациона свјетла и рефлектујуће траке за приколице.
Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је у овој локалној заједници регистровано више од 700 трактора, те да су, будући да је већина ових возила старија, што значи и слабијих техничких услова, овакве кампање веома значајне.

Дрљача је навео да је од 2018. до краја 2022. године на путевима у овој локалној заједници евидентирано 17 саобраћајних незгода у којима су учествовали трактори, а два лица су погинула.
"Прошле године, ван јавних путева, догодиле су се четири несреће са смртним исходом", рекао је Дрљача.

Кампању заједно реализују Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савез Републике Српске са 48 ауто-мото друштва и локалним заједницама.

Превентивне активности у оквиру ове кампање до 31. марта биће реализоване у више локалних заједница Републике Српске.

 

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS