Почиње нова школска година „ВОЗАЧИ, ШКОЛА ЈЕ ЗА НАС, ОПРЕЗ ЈЕ ЗА ВАС“

Почиње нова школска година „ВОЗАЧИ, ШКОЛА ЈЕ ЗА НАС, ОПРЕЗ ЈЕ ЗА ВАС“

Почетак септембра значи и почетак нове школске године, а то је знак свим возачима на повећани опрез у вожњи јер ће се у саобраћају наћи и велики број школараца .

У Републици Српској у 2020. години смртно је страдало 5 дјеце до 13 година, док је у 2021. години смртно страдало 3 дјеце до 13 година, а у 2022. години 4 дјеце.

Дjеца су категорија рањивих учесника у саобраћају, јер у тој доби дjеца тек развијају своје вjештине за безбjедно кретање у саобраћају. С обзиром на такву чињеницу, грешке дjеце док се крећу су неминовне. Саобраћајне незгоде са пjешацима су један од водећих узрока смрти и ненамjерних повреда дjеце узраста од пет до девет година.

Бројни фактори доприносе оваквим резултатима. Непознато окружење, недостатак искуства у саобраћају, саобраћај је исувише „брз систем“ како би дjеца апсорбовала довољан број информација за безбjедно кретање, и сл. Истраживачи који анализирају понашање дjеце која прелазе улицу, су закључили да дjецу сврставају у групу учесника у саобраћају чије понашање у саобраћају је веома небезбjедно.

Безбједност дјеце у саобраћају зависи о одговорности свих одраслих, било да су у питању возачи, родитељи, васпитачи, учитељи и др. Возачи нису само дужни повећати опрез у близини школа, вртића, паркова, игралишта, возити прописаном брзином, већ пратити и претпоставити дјечије поступке.

Безбједност у саобраћају је дио опште безбједности сваке земље. Један од примарних циљева је подизање свијести јавности о трагичном страдању људи у саобраћајним незгодама и превенција истих.

Улога локалних заједница на рјешавању проблема безбједности саобраћаја је врло битна. Треба нагласити да локалне заједнице управљају  свим локалним и некатегорисаним путевима, а самим тим и безбједношћу дјеце на тим путевима.

Да би се смањио број саобраћајних незгода неопходно је да се у што ранијој животној доби започне са учењем и одгојним процесом како би се дјеца свјесно и одговорно понашала у саобраћају.

 

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске заједно са Министарством саобраћаја и веза, Министарством унутрашњих послова, Министарством просвјете и културе, Ауто-мото савезом Републике Српске и јединицe локалне самоуправе и ове године реализоваће превентиву кампању под називом  „ВОЗАЧИ, ШКОЛА ЈЕ ЗА НАС, ОПРЕЗ ЈЕ ЗА ВАС“.

Почетак кампање обиљежиће се у бањалучким основним школама „Иво Андрић“ и „Бранко Ћопић“.

Детаљан план кампање можете преузети овдје.

Летак за кампање можете преузети  овдје.

Радио џингл можете преслушати овдје.

Видео спот можете погледати https://www.youtube.com/@agencijazabezbjednostsaobr920/videos 

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске жели свим школарцима срећан и безбједан полазак у нову школску годину.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS