Директор Агенције Младен Петровић поводом почетка нове школске године посјетио бањалучке школе

Директор Агенције Младен Петровић поводом почетка нове школске године посјетио бањалучке школе

Почетак септембра значи и почетак нове школске године, а то је знак свим возачима на повећани опрез у вожњи јер ће се у саобраћају наћи и велики број школараца.

Поводом почетка нове школске године Министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Младен Петровић, генерални секретар Ауто-мото савеза Зоран Стевановић,  начелник јединице за безбједност саобраћаја Управе полиције Министарства унутрашњих послова Бојан Шкорић и главни инспектор за безбједност саобраћаја у Управи полиције Муп-а Републике Српске Драган Милошевић заједно са сарадницима посјетили су двије бањалучке школе ОШ „Иво Андрић“ и ОШ „Бранко Ћопић“.

Тим поводом је у наведеним основним школама изведена саобраћајно-образовна представа „Саобраћајне чаролије“ а за више од 200 ученика обезбјеђени су пригодни поклони у виду промотивног материјала.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић истакао је да почетак школске године значи да од данас у саобраћају има више дјеце пјешака која као најугроженија категорија захтијевају посебну пажњу осталих учесника.

„Вјерујем да ће све активности које предузимамо имати ефекта и да ће их прихватити учесници у саобраћају, као и они који креирају законска рјешења, како би наши ђаци били што сигурнији“, изјавио је Чубриловић новинарима у Бањој Луци током посјете ОШ „Бранко Ћопић“

Он је подсјетио да статистика говори о томе да међу погинулим учесницима у саобраћају има и дјеце, због чега треба обратити посебну пажњу да би те ситуације биле у потпуности избјегнуте.

„Од данас посебна пажња мора бити у саобраћају – без алкохола, без умора, без неких посебних оптерећења кад се сједа за волан, јер ту су ђаци“, нагласио је Чубриловић.

Начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја у Управи полиције МУП-а РС Бојан Шкорић рекао је да ова институција реализује превентивну кампању „Заштитимо дјецу у саобраћају“, која се одвија у три фазе. Шкорић је навео да је прва фаза већ завршена и да друга фаза траје од петка до 15. септембра, када ће полицијски службеници у школама одржати предавања о безбједном понашању у саобраћају и кретању пјешака и бициклиста. Према његовим ријечима, у трећој фази полицајци ће појачати присуство у близини школа, контролисати и регулисати саобраћај, санкционисати непрописна паркирања и друге недозвољене радње, а биће и појачана контрола техничке исправности возила која обављају организовани превоз ђака.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Младен Петровић навео је да кампања „Возачи, школа је за нас, опрез је за вас“ усмјерена на то да дјеца, као и родитељи, обрате пажњу на саобраћај, јер се врло често догађају незгоде, посебно код дјеце која још немају довољно развијену свијест о безбједности саобраћаја.

Генерални секретар АМС РС Зоран Стевановић навео је да је ова превентивна активност усмјерена према ученицима првог, другог и трећег разреда основних школа, с циљем да их научи безбједном кретању од куће до школе. „Други сегмент ове активности је усмјерен према возачима – да буду опрезни када су у близини школе како би и дјеца била безбједна“, напоменуо је Стевановић.

Почетак нове школске године означио је и почетак традиционалне републичке превентивне кампање „Возачи, школа је за нас, опрез је за вас!“ коју спроводе Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова (МУП) РС, Министарство просвјете и културе РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, АМС РС са АМД и локалне заједнице.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS