Личним причама уче младе да алкохол и волан не иду заједно

Личним причама уче младе да алкохол и волан не иду заједно

БАЊАЛУКА - Тренуци несавјесног понашања у младости Дејану и Зорану су промијенили животе. Грешке за воланом направљене прије више од двије деценије заувијек су их везале за колица.

Свјесни грешака, али и посљедица, данас широм Републике Српске држе предавања средњошколцима који ће ускоро сјести за волан причајући своје исповијести, а искуство несреће подијелили су и са ученицима бањалучке Техничке школе у Дому омладине у оквиру пројекта "Са журке без аутомобила".

"Враћајући се из једног суботњег ноћног изласка у алкохолисаном стању доживио сам саобраћајну незгоду. При томе, тешко сам се повриједио. Повреда кичме. Један дио живота сам провео у инвалидским колицима. Послије тога сам се опоравио, међутим остале су трајне посљедице и дан-данас се крећем помоћу штака, односно помоћу инвалидских колица", започео је своју причу Дејан Трнинић, који је саобраћајну незгоду доживио са само 19 година.

Како истиче, циљ му је да на основу властите животне приче укаже младима да не понављају њихове грешке.

"Односно, да на основу наших искустава извуку поуке и основно што желимо да им пренесемо јесте да уколико излазе у град или иду на неку журку, ако знају да ће тамо конзумирати алкохол, али и психоактивне супстанце, односно дроге, да искључиво пронађу безбједан пут кући", истакао је Трнинић.

Он је исказао наду да ће млади размишљати о њиховим причама када буду хтјели сјести за волан у алкохолисаном стању.

"Аутомобил и алкохол не иду заједно. Аутомобил и дрога не иду заједно", рекао је Трнинић младима додајући да је цијена таксија мања од цијене коју и данас плаћа.

Невезан појас разлог је тешких посљедица које је задобио Зоран Вујин у саобраћајној несрећи, а како истиче, несрећа не мора бити велика, али може оставити велике посљедице.

"У мом случају, штета на аутомобилу је била минимална. Возило је било мало оштећено, али ја сам ударио главом и остао више од 25 година у колицима", рекао је Вујин.

Подршку предавању дала је и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, а Никола Торбица из ове агенције истакао је да са младима раде кроз пројекат "Кад се живот преокрене", те да подржавају и све друге сличне пројекте, јер на тај начин долазе до младих људи и преносе им битне информације из сфере саобраћаја.

"Морамо им на све начине причати о саобраћају. Није довољно да се положи возачки испит, да се науче правила кретања у саобраћају. Морају да имају додатну едукацију, да се правилно понашају, да имају саобраћајну културу и да буду безбједни у саобраћају", рекао је Торбица наводећи да млади чине око 30 одсто смртно страдалих лица у саобраћајним несрећама.

Како је истакао, кроз пројекте "Кад се живот преокрене" и "Са журке без аутомобила" до сада су обишли преко 50 локалних заједница, а предавањима је до сада присуствовало више од 4.000 младих.

Иначе, пројекат "Са журке без аутомобила" подржан је од стране града Бањалука, а у организацији Удружења жртава саобраћајних незгода СТЕП и Омладинског савјета Републике Српске.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS