Почела превентивна кампања „Буди видљив, не буди фигура“: Ученици ОШ „П. П. Његош“ у Масловарама са Фазонком учили о правилима понашања у саобраћају

Почела превентивна кампања „Буди видљив, не буди фигура“: Ученици ОШ „П. П. Његош“ у Масловарама са Фазонком учили о правилима понашања у саобраћају

МАСЛОВАРЕ (КОТОР ВАРОШ) – Републичка превентивна кампања „Буди видљив, не буди фигура“ почела је данас у Основној школи „Петар Петровић Његош“ у Масловарама код Котор Вароши, гдје су ученици од првог до петог разреда, кроз саобраћајно-образовну представу “Саобраћајне чаролије”, у изведби дјечијег аниматора Фазонка, учили о основним правилима понашања у саобраћају. Порука кампање је, како и сам назив каже, видљивост пјешака, с обзиром да су једна од најрањивијих учесника у саобраћају.

“Прошле године, на путевима Републике Српске погинуло је 17 пјешака, 78 је било теже повријеђено. Анализом насталих саобраћајних незгода утврђено је да је један од утицајних фактора свакако ношење тамне одјеће, нарочито у ноћним условима. С тим у вези, потребно је повећати свијест пјешака и едуковати их о значају ношења рефлектујуће одјеће”, казао је Горан Бошњак, инжењер саобраћаја из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

“Зато ћемо током трајања наведене активности пјешацима указивати на опасности којима су изложени приликом кретања коловозом пута, а подсјетићемо их и на основна правила саобраћаја и обавезу њиховог поштивања, као и на обавезу употребе свјетлоодбојног прслука и других средстава за освјетљавање пјешака. Утицаће се и на возаче, како би смањили брзину кретања и кретали се са повећаном опрезношћу, нарочито на дионицама путева и зонама гдје се може очекивати повећано кретање пјешака”, истакла је Јелица Лубура, мастер инжењер саобраћаја и стручњак на пољу превентиве у Ауто-мото савезу Републике Српске.

Младенко Стојановић, директор Основне школе “Петар Петровић Његош” у Масловарама осврнуо се на проблеме с којима се сусрећу када је ријеч о безбједности ученика на путу ка школи и при изласку из ње.

“У зимским мјесецима комуналне службе које чисте снијег, очисте коловоз и вишак снијега баце на тротоар па они нису функционални, јер су дјеца принуђена да опет иду коловозом. Такође, и поред општинског проширења пута у близини школе, ништа нисмо ријешили, јер на путу који води ка школи, а на излазу на магистрални пут Котор Варош-Теслић, паркирају се возила и тиме онемогућују видљивост при кретању у саобраћају”, напомиње Стојановић. 

Кампања „Буди видљив, не буди фигура“ трајаће до 29. фебруара ове године, а заједнички је спроводе Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез РС са 48 ауто-мото друштава и јединицама локалне самоуправе.

“Министартсво унутрашњих послова Републике Српске током оваквих и сличних кампања, као и током предузимања других превентивних, репресивних мјера и радњи скрећемо пажњу на све учеснике у саобраћају да поштују прописе како бисмо спријечили све нежељене посљедице и евентуално трагедије које не иду никоме у прилог, односно како би се свеукупно стање безбједности у саобраћају подигло на виши ниво”, рекао је Бојан Видаковић, главни инспектор Управе полиције Јединице за безбједност саобраћаја.

У сриједу,  14. фебруара 2024, „Саобраћајне чаролије“ одржаће се и пред ученицима Основне школе „Бранко Ћопић“ у мјесту Бјелајци, у општини Мркоњић Град, са почетком у 11.00 часова. (Јована Лолић, АМС РС) 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS