Почиње превентивна активност „Опрезни пазе на пружне прелазе“

Почиње превентивна активност  „Опрезни пазе на пружне прелазе“

У Републици Српској од 24. марта 2021. године почиње превентивна активност „Опрезни пазе на пружне прелазе“.

На пругама „Жељезница Републике Српске“ укупно је 248 путних прелаза са различитим нивоом осигурања: 13 прелаза је осигурано механичким браницима којима рукује жељезнички радник, 23 прелаза је осигурано сигнално-сигурносним уређајима (опремом) и 212 прелаза је осигурано саобраћајним знаковима на путу и троуглом прегледности. Иако су сви путни прелази осигурани у складу са законским прописима, због непажње или свјесног кршења саобраћајних прописа и даље се дешавају незгоде које за посљедицу најчешће имају трагичан исход.

Одржавање и подизање нивоа безбједности жељезничког саобраћаја једна је од веома важних активности у Жељезницама Републике Српске која се одвија у континуитету. Како би утицали на свијест учесника у саобраћају, Жељезнице РС указују на важност придржавања правила безбједног преласка путних прелаза, на којима се најчешће дешавају удеси и незгоде, са циљем да се избјегну опасности и ризици.

Лична непажња возача друмских возила, неопрезно и недозвољено кретање приликом преласка путних прелаза, злонамјерно дјеловање непознатих починилаца који неријетко отуђују и уништавају напојне каблове и жељезничку имовину и на тај начин угрожавају безбједност саобраћаја као и људске животе те недозвољено кретање и прелазак пруге од стране пјешака на за то недозвољеним мјестима, најчешћи су узроци настанка саобраћајних незгода. Незгоде и удеси у оквиру ванредних догађаја у жељезничком саобраћају подразумијевају догађаје гдје је дошло до прекида жељезничког саобраћаја (дужег и краћег), ситуације у којима је дошло до повреде (теже и лакше) или у којима је једно или више лица изгубило живот, као и догађаје у којима је утврђена мања или већа материјална штета, угрожавање и отежано одвијање жељезничког саобраћаја.

Табела бр. 1. Структура саобраћајних незгода у жељезничком саобраћају

Показатељи

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

ПОГ

2

0

5

4

2

1

2

ТТП

1

0

2

1

1

0

0

ЛТП

0

1

6

2

1

2

1

 

Превентивна активност провешће се на подручју Републике Српске, у периоду од 24. марта до 30. Септембра 2021. године. Почетак превентивне активности обиљежиће се у граду Приједору на пружном прелазу „тринаестица“ са почетком у 11.00 часова. Прије тога, планиран је састанак представника субјеката безбједности саобраћаја код градоначелника Града Приједора.

На пружном прелазу „тринаестица“ предвиђено је окупљање представника Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Инспектората Републике Српске, Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, Жељезнице Републике Српске, града Приједора, Ауто мото Савеза Републике Српске, Ауто мото друштва Приједор и др. Том приликом ће се возачима који прелазе аутомобилом преко пружног прелаза подијелити леци и промотивни материјал који ће им скренути пажњу на опасности преласка преко пружног прелаза.

Послије Приједора посјетиће се Општина Нови Град, одржати радни састанак те посјетити пружни прелаз КМ 39 + 522 код блока 1 станица Нови Град  (пруга Добрљина – Нови Град).

Са ових скупова ће се послати порука свим учесницима у саобраћају на опасности преласка преко пружних прелаза. Послије обиљежавања почетка превентивне активности планирано је да се у свакој јединици локалне самоуправе кроз коју пролази пруга организује састанак представника јединице локалне самоуправе и представника ЖРС уз присуство представника Агенције за безбједност саобраћаја и дургих заинтересованих субјеката, као и подјела промотивног материјала на једном од пружних прелаза на подручју јединице локалне самоуправе. На овај начин ће се обићи дванаест јединица локалне самоуправе како би сви возачи широм Републике Српске, нарочито они из мјеста кроз које пролази пруга имали на уму опасности које носе путно-пружни прелази. Медијска активност реализоваће се у истом периоду.

 

Циљ кампање је повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској кроз повећање безбједности саобраћаја на пружним прелазима.

 

План превентивне активности можете преузети Овдје.

Летак превентивне активности можете преузети Овдје.

Плакат превентивне активности можете преузети Овдје.

Анкетни упитник за ЈЛС можете преузети Овдје.

Радио џингл I можете преузети Овдје.

Радио џингл II можете преузети Овдје. 

Видео телоп можете преузети Овдје.

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab